Logo
E-Bülten Kayıt

Haberler

nokta

SİZLER İÇİN TATTIK: SUSHI NAKAZAWA

Ocak 2020


SİZLER İÇİN TATTIK: SUSHI NAKAZAWA

Bu ay ki yazımda yurtdışından bir yer yazmak istedim. Asya’ da ki sushi kültürüyle Dünya’ nın geri kalanındaki sushi kültürü gerçekten çok farklı. En büyük fark, Japonya’ da neredeyse sadece nigiri dediğimiz üstü balık, altı pilav olan sushilerin, Batı ülkelerinde ise en çok roll dediğimiz içi balık, dışı pilav olan sarılmış silindir şeklinde sushilerin tüketilmesi. Bu roll dediğim sushilerin çeşidi de çok fazla. İlk yapıldığı yerlerin adını alan roller bile bulunmakta (California Roll, Philedephia Roll vb.). Ülkemizde de birçok başarılı sushici bulunmakta. Onlar da sushileri Türk damak tadına uygun şekilde evriltmekteler. Bence çok başarılı sonuçlar var ama klasik sushi severler beğenmeyebilirler tabii. Sushiye şöyle genel bir giriş yaptıktan sonra gelelim Sushi Nakazawa’ ya. Aslında neden bu açıklamayı yaptım? Çünkü Nakazawa Amerika’ daki, özellikle New York’ taki nadir gerçek Japon sushi restoranlarından. Dünyaca ünlü Japon şef Jiro’ nun yanında çalışmış Nakazawa, burayı 2013 yılında açtı. Gerçek bir Japon sushi restoranı dememin sebebi sadece nigiri servis etmeleri. Zaten çok da seçenek yok. Omakase dediğimiz mantıkta, o gün hangi taze ürünler restoranda varsa Şeşer istedikleri sushileri yapıp masalara gönderiyorlar. Eğer bir alerjiniz veya sevmediğiniz bir ürün varsa söylüyorsunuz, o ürünü kullanmıyorlar. İsterseniz sushi yapılan barın önünde oturuyorsunuz, isterseniz masalara geçebiliyorsunuz. Tabii barın önünde oturursanız Şyatlar artıyor çünkü sushi yapılışlarını izleyebiliyorsunuz. Buna küçük alevli hazırlıklar da dahil. Genel olarak Şyatların pek uygun olduğunu söyleyemeyeceğim. Yine de unutamayacağınız bir sushi deneyimi yaşamak istiyorsanız buna değeceğini düşünüyorum. Gelen sushiler masada detaylı bir şekilde anlatılmakta, hatta nasıl yemeniz gerektiği de tavsiye edilmekte. Lezzete bakacak olursak da neredeyse yediğim bütün sushileri beğendiğimi söyleyebilirim. Son olarak da şunu ekleyeyim; Japonya’ da nigiriler elle yenilmekte. Burada da öyle yemek makbul. Hatta parmaklarınızı silmeniz için değişik bir ıslak mendil de verilmekte. Chopstick kullanmak isterseniz de mevcut tabii. “O shokuji o o tanoshimi kudasai” Yemeğinin tadını çıkar demekmiş :)